V horskej dedine vztýčili slovenskú vlajku aj v spoločnosti Maroka

05.02.2014 Celý región

Soči 5. februára (TASR) - Dva dni pred oficiálnym otvorením XXII. zimných olympijských hier v Soči vztýčili v Horskej olympijskej dedine Roza Chutor aj slovenskú vlajku. Výpravu vedenú Jankou Gantnerovou privítala za chladného, ale slnečného počasia starostka dediny a v spoločnosti Bieloruska, Dánska a Maroka sa Slováci oficiálne zaradili medzi jej obyvateľov.

Slováci mali spomedzi štvorice najpočetnejšiu výpravu. Na vztyčovanie prišlo asi 50 ľudí, zo športovcov všetci zjazdári, ktorí už dorazili na hry, sánkari, mužskí biatlonisti a akrobatická lyžiarka Zuzana Stromková. "Neprišli biatlonistky a bežci na lyžiach, pretože trénujú, rovnako ako bobisti, ktorí dorazili do Soči v noci a o jednej ich čakal prvý tréning," uviedol pre TASR hlavný tlačový atašé slovenskej výpravy Ľubomír Souček.

Postupne predstavili všetky výpravy, potom mala príhovor starostka dediny a vedúci jednotlivých výprav jej odovzdali dary. Gantnerová jej dala štylizované farebné olympijské kruhy zo skla. Nasledovala štátna hymna a vztýčenie vlajky.

Tradičný ceremoniál sa odohral v Horskej dedine, kde sú ubytovaní zjazdári, akrobatickí lyžiari, sánkari a bobisti. "Naša dedina je najslabšia z tých troch, no napriek tomu je pekná a vyzerá útulne. Pobrežná dedina je obrovská a ľudia tam musia používať aj bicykle a autobusy, pričom mi máme všetko blízko. Jednoznačne najkrajšia je Vytrvalostná dedina pre biatlonistov a bežcov, jednak architektúrou a jednak zasadením do prostredia. Tá scenéria takmer trojkilometrových končiarov, to je naozaj nádhera," zhodnotil Souček, ktorý má na starosti športovcov v Horskej dedine.

Aj slovenská výprava si v Soči musela zvyknúť na menšie problémy, najmä v organizačných záležitostiach. "Pripravenosť dobrovoľníkov a bezpečnostných síl, vrátane jazykovej, nie je bohvieaké. Oni majú svoje inštrukcie, väčšinou vedia iba po rusky a keď potrebujete niečo vybaviť, tak sa spýtate prvého, ten sa spýta druhého, tretieho, štvrtého, piaty niekam zavolá a potom príde šiesty s inštrukciami a začne to riešiť," posťažoval sa Souček.

Na druhej strane však vyzdvihol aj pozitíva zimných hier v Soči: "Doprava z pobrežia do horskej časti funguje a premávka nie je nejaká hustá, keďže tí domáci, ktorí nemajú s olympiádou nič spoločné, chodia po starej ceste. Rovnako by malo byť bez problémov aj vlakové spojenie. Stavby sú impozantné, vyrástli tu celé nové mestá, napríklad Gorkij, kde je aj hlavné horské tlačové stredisko. V Roza Chutor bolo len zopár domčekov a teraz je to moderné stredisko. Musím povedať, že bývanie je až na pár detailov v princípe veľmi slušné, strava dobrá a pestrá a je tu nádherné počasie."
 

Vyberte región